Smartphone cu butoane hardware sau varianta touch

Aruncand o privire asupra noului smartphone lansat de LG – G2, mi-am adus aminte cat de mult poate influenta negativ experienta utilizatorului lipsa unui buton hardware. Ma intreb inca o data, de ce un producator ar alege sa renunte la un feature atat de important, iar in paralel, in cazul LG G2, sa vina cu idei „inovatoare” de genul: pozitionarea controalelor de volum pe spatele telefonului. (aici vorbim de un smartphone de top ce se doreste un competitor direct pentru S4)

Noul LG G2

Pentru ca pana in momentul de fata, toate survey-urile efectuate de marile companii producatoare de telefoane mobile, au indicat clar faptul ca utilizatorul modern de smartphone isi doreste in continuare butoane hardware. In topul preferintelor, pe primul loc se afla butonul central „home” (vezi iPhone, Samsung Galaxy S4), iar pe locul doi, butonul dedicat pentru camera, buton ce in ultimii ani a fost ignorat cel mai des de majoritatea producatorilor.

Ultimul exemplu ce mi-a venit in minte a fost survey-ul realizat de Nokia in februarie anul acesta.

Pornind de la supozitia ca „Apple got it right” si ca din acest motiv, iPhone-ul a devenit cel mai copiat device al secolului si adaugand faptul ca majoritatea utilizatorilor de smartphone de pe piata sunt obisnuiti deja cu ideea de „home button” (vezi graficul de mai jos cu cele mai vandute terminale in SUA pe Q2 in functie de sistemul de operare, adunand numai dispozitivele Samsung si Apple, deja sarim de un procent de 50% din smartphone-urile actuale ce detin un buton hardware central), putem trage concluzia ca in momentul de fata, majoritatea producatorilor de telefoane mobile nu iau in considerare cele mai simple date si studii, nu efectueaza foarte multe teste inainte de a incepe productia unui produs nou si ignora complet nevoile utilizatorilor.

smartphone-market-q2-2013

In momentul in care majoritatea utilizatorilor sunt obisnuiti cu un anumit flow pentru a duce la bun sfarsit un task simplu, o companie ce incearca cu disperare sa inoveze nu ar trebui niciodata sa schimbe radical sau sa inlature complet acel flow, ci ar trebui sa caute solutii pentru a-l optimiza. Iar varianta cea mai inovatoare ar fi sa incerce sa descopere noi modalitati prin care sa redefineasca acel flow … „Ok Glass, take a picture!” (this is called innovation)

Iata cateva exemple pentru a putea intelege de ce nu trebuie sa fii un geniu pentru a realiza ca un buton touch nu ar putea niciodata inlocui cu succes un buton hardware (in conditii normale de utilizare):

  • Un buton touch nu poate fi identificat tactil (decat prin palparea cadranului si o pozitionare relativa la acesta) in momentul in care situatia nu iti permite sa ai acces vizual la terminal (nu mai discutam aici de persoanele cu dizabilitati). Exemplu: in timp ce conduci si ochii iti sunt indreptati catre drum, in timp ce telefonul este in buzunar etc.
  • Un buton touch in majoritatea cazurilor nu este aprins si nu are alte marcaje „by default”, deci practic nu poate fi identificat vizual pana la activarea terminalului.
  • Un buton touch nu are in majoritatea cazurilor feedback senzitiv direct.
  • Oamenii sunt obisnuiti cu butoane fizice dedicate anumitor task-uri. Ex: pentru a face o fotografie cu un aparat foto trebuie sa apesi un buton de declansare, iar oamenii au folosit aparate foto cu mult timp inaintea smartphone-urilor plus faptul ca este cu adevarat incomod sa apesi un buton virtual pe un display touch. Ma poate contrazice cineva?

BONUS: Un exemplu negativ, ce a generat valuri de nemultumiri in randul clientilor, este incercarea celor de la Ford de a inlocui butoanele hardware din consola masinii cu touch controls. (nu mai stiu exact sursa dar am citit mai multe articole pe aceasta tema, puteti cauta informatii legate de „MyFord Touch”).

Voi ce parere aveti, preferati butoanele hardware?

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

4 comentarii la „Smartphone cu butoane hardware sau varianta touch”

  1. Chestia pe care am invatat-o acum vreo 4 ani, de cand am trecut pe Android, e ca anumite chestii s-ar putea sa fie mai utile sau, in cel mai rau caz, la fel de bune ca lucrurile cu care erai deja obisnuit pe alte platforme, atat timp cat exista o perioada de acomodare. Uram tare ttttare mult modul de organizare a SMS-urilor pe Android, doar pentru ca eram obisnuit cu sistemul de pe Nokia, similar cu structura clasica a unui cont de email–inbox, sent, draft etc. Dupa doua saptamani de Android, mi-am dat seama ca nu mai duceam deloc lipsa sistemului vechi si ca mi se parea mult mai natural cel nou. La fel cu butoanele hardware: mi-am luat HTC Desire acum ceva ani, ca avea butoane hardware pentru Home, back si menu. Acum nu pot sa spun ca duc lipsa acelor butoane. Cel mult, ma deranjeaza la HTC One ca butonul de Home nu e centrat. E posibil ca multi sa se fi obisnuit cu lipsa butoanelor hardware si datorita faptului ca unlock screenul este mult mai versatil acum–ai apasat butonul de sleep, dupa care alegi daca vrei mail, aparat foto etc.

    Din punct de vedere strict functional, nimic nu bate un buton hardware, sunt constient, dar viitorul pare sa fie touch based, cu sau fara voia noastra.

    1. Sunt complet de acord cu tine, iar daca incepand de maine toate interfetele din lume vor fi touch nu vom avea alta alternativa decat sa ne adaptam si … ne vom adapta. Dar mi-as dori ca anumite interfete analogice sa ramana neschimbate sau ca producatorii sa vada un pic mai departe (putina viziune) si sa gaseasca alte alternative ceva mai fiabile.

  2. Va rog sa-mi recomandati un smartphone pentru sotie – cerinte:
    – doreste ca butoanele de telefon (on/off hook) sa fie separate de touchscreen, astfel ca sa poata raspunde la apeluri direct apasand pe buton fizic sau touch key,

    – dimensiuni moderate si baterie buna.

    Nokia C7 ar fi bun ca dimensiuni, dar OS Symbian lasa de dorit.
    Deasemeni Samsung S7710 este ideal, dar e putin cam mare.

    Multumesc

  3. Dragul meu domn, ideea acestui post era cu totul alta si in general astfel de discutii le puteti purta pe un forum dedicat 🙂 Dar daca tot sunteti aici, m-am gandit sa va raspund: in primul rand conteaza foarte mult limita de buget, iar in al doilea rand aspectul cu butoanele fizice si sincer nu imi vine in minte un smartphone performant si finut pentru o doamna, care sa aiba mai mult de un buton fizic.

    In schimb sotia dvs. ar trebui sa incerce un smartphone cu buton central, ce poate fi setat pentru raspuns si apelat. Nu este atat de greu (mama mea a reusit sa se adapteze la ecranele touch si este destul de in varsta), iar experientele negative si frustrarile ce vin cu un telefon mai putin performant, conteaza mai mult decat o functie simpla in sine.

    Dar sotia dvs. sigur isi doreste un smartphone? Este pregatita sa incarce telefonul in fiecare seara? 🙂 A mai utilizat un smartphone? Sunt foarte multe aspecte ce trebuiesc luate in seama in momentul in care se face o trecere de genul acesta. Iar daca acest smartphone este o noutate pentru dansa, ar trebui sa incerce totusi un iPhone 4, iPhone 4S sau un Galaxy S3 Mini (baterie foarte buna), conteaza enorm de mult prima experienta.

    Sper ca am reusit sa fa lamuresc,
    O zi minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.