Munca in birou dar nu la birou

Pentru o persoana creativa ca mine dar nu numai, un open space poate reprezenta un calvar si de cele mai multe ori este. In plus, poate scadea nivelul productivitatii aproape de zero si aici nu cred ca vorbesc numai in numele meu ci si a tuturor celor care lucreaza in multinationale si firme mari, in cadrul carora se lovesc de aceasta problema zilnic.

how-i-usually-work-noncreative

In primul rand, intr-un open space nu iti poti auzi gandurile, nu te poti concentra si nu poti obtine acele ore de lucru continue, fara intreruperi, in care sa reusesti sa duci o idee la bun sfarsit.

Iata ce se intampla in realitate intr-un open space:

  • Nu exista liniste la propriu decat seara sau foarte de dimineata si mai tot timpul se poarta discutii aprinse in toate colturile biroului, iar nivelul decibelilor este destul de ridicat.
  • Ai parte de intreruperi venite din partea colegilor pe care de cele mai multe ori nu le poti controla, de la un salut la intrebari, idei sau glume.
  • Nu poti controla niciun detaliu legat de mediul in care lucrezi gen: sunet, lumina, aer conditionat, momentele de liniste sau la nevoie de relaxare si voie buna.
  • Nu ai intimitate deloc. Nu poti da un telefon personal decat daca gasesti un fund de sala de sedinte care sa nu fie ocupat, nu poti purta o discutie fara sa te auda 10 urechi in jur, nu poti evita tranzitul de persoane din jurul tau, iar tot timpul monitorul tau este „deschis publicului larg”.
  • Nu ai cum sa fugi in momentele in care chiar iti doresti sa fii singur si nu ai chef de nimeni, doar sa iti vezi de treaba.

Recunosc ca sunt momente destul de rare in care este fun sa lucrezi intr-un astfel de spatiu daca este bine pus la punct (compartimentat, accesorizat si dotat), dar nu imi pot aduce aminte nici macar un singur moment in care sa fi avut pe cap un proiect mare si sa imi doresc vreo clipa sa lucrez la birou.

De aceea, de fiecare data cand sunt pus in situatia de a face „heavy creative work”, prefer sa ma retrag intr-o sala de sedinte goala sau intr-un coltisor uitat de lume al firmei unde nu se aude nici musca (doar muzica din fundal), numai sa nu lucrez la birou si de fiecare data rezultatele se simt din plin (vezi foto de mai jos).

how-i-like-to-work-creative

What you don’t hear so much in the breathless descriptions of 21st century workspaces: the grumbling from employees who can’t focus on their jobs because of all the distractions. Or the stories of workers who retreat to home offices to escape all the creativity and fun—so they can get some work done.” – Bloomberg Business

Sfaturi pentru firmele ce aleg sitemul open space:

  • Investiti in laptop-uri sau utrabook-uri bune pentru angajati, pentru a nu-i conditiona sa lucreze in fata unui birou.
  • Investiti in crearea unor spatii de relaxare separate de spatiul comun de lucru, in care angajatii sa poata lucra in liniste in momentele critice.
  • Permiterea un program flexibil angajatilor astfel incat sa poata acoperi ferestrele de dimineata si seara (de liniste) fara overtime sau alte complicatii.

Exemplu de spatiu de relaxare „low budget”:

  • 15-20 de metri patrati de spatiu inchis
  • 3-5 fotolii POANG de la IKEA – 250 lei / buc
  • 3-5 fotolii PUFF ~ 200 lei / buc
  • 2-3 masute Lack de la IKEA – 30 lei / buc
  • Cateva accesorii decorative, iluminare si consumabile – 100 lei
  • DONE!

Am auzit atatea discutii despre sediul Google si conditii „deluxe” de m-am saturat si nimeni nu intelege ca se poate obtine un efect la fel de placut si cu investitii minime, atat timp cat exista implicare si vointa de a face lucruri „misto”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.