O problema de user experience in aplicatia Google Maps

Dupa cum spuneam in post-ul anterior, weekend-ul trecut am fost plecat prin tara la o mica plimbare si absolut tot drumul am stat cu Google Maps pornit si telefonul pe bord. In primul rand aveam nevoie de el pentru a depista drumul cel mai scurt catre locatiile pe care doream sa le vizitam dar si pentru ca orice aplicatie de navigatie gps ma ajuta foarte mult sa conduc linistit si prudent, reusind sa anticipez traseul dar mai ales curbele periculoase in care urmeaza sa intru.

google_maps_shake_feedback

Nu am ce sa reprosez aplicatiei Google Maps din punct de vedere al functionalitatii, pentru ca ne-a ajutat foarte mult pe traseu si absolut de fiecare data ne-a adus cu bine pana la destinatie. Insa din punct de vedere al experientei utilizatorului, am gasit o functie care vine activata by default si care poate fi incadrata cu succes la capitolul „bad user experience” – este vorba despre functia „Shake to send feedback” (functia care iti permite ca prin scuturarea telefonului sa trimiti feedback celor de la Google).

Toti cei 800 de km din Bucuresti si pana la intoarcere, cred am dat peste 1000 de tap-uri pe ecran pentru a da dismiss acestei ferestre de feedback, pentru ca fiecare groapa prin care treceam era interpretata de aplicatie ca o actiune valida. Problema a fost ca majoritatea timpului telefonul a stat pe bord si nu puteam sa ma apuc sa caut setari in trafic cu toate ca nu era chiar „rocket science” dar de fiecare data cand ne opream, uitam pur si simplu de el.

ux_google_maps_problem

Sincer ma gandesc ca aceasta functie nu a fost gandita pentru offroad sau pentru drumurile din Romania 🙂 si ar trebui transformata intr-o functie dedicata modurilor de deplasare pietonale (cele marcate cu rosu in imaginea de mai sus), pentru ca sa fim seriosi, nimeni nu va scutura telefonul in timp ce conduce. Varianta si mai simpla ar fi ca aceasta functie de „Shake to send feedback” sa fie dezactivata automat in momentul in care selectam modul „by car” si astfel ar putea fi evitate multe alte probleme.

O problema atat de mica si simpla poate avea uneori efecte devastatoare. Ganditi-va numai ce ar insemna ca una dintre acele sute de ferestre sa apara intr-un moment critic si sa imi distraga atentia de la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.