App Store vs Google Play cu bune si cu rele

Stiu! Sunt un gadget maniac, iar cu cat incerc mai mult sa imi neg aceasta latura, cu atat se intoarce si ma loveste mai tare in fata 🙂

Cand vine vorba de dispozitive mobile, am incercat intotdeauna sa am „best of both worlds” si astfel am ales un smartphone cu Android – un Samsung Galaxy S4, iar pe partea de tablete, un iPad 3 cu retina display (la doua luni aparuse 4, dar nu a reusit sa ma convinga sa fac switch intr-un timp atat de scurt).

appstore-vs-google-play

Acestea fiind spuse, am ocazia sa folosesc in paralel atat App Store pe iPad care este superb, cat si Play Store pe S4 care incepe sa ma dezamageasca crunt pe zi ce trece. Stiu ca nu este o comparatie tocmai fericita avand in vedere experienta diferita pe tableta, dar ceea ce urmeaza sa subliniez nu are nici o legatura cu platforma in sine sau cu modul de interactionare, ci mai mult cu influenta numarului de dispozitive, customer base si partea din spate a fiecarui market:

Apple App Store (+)

  1. Apple s-a prins destul de repede de faptul ca sunt „designer” si ca ma intereseaza un anumit gen de aplicatii, iar recomandarile sunt destul de interesante si rareori mi se intampla sa fie total in afara ariei mele de interes.
  2. Jocurile recomandate de Apple sunt de cele mai multe ori ok si au legatura cu cele pe care le joc sau reprezinta „New Entries” puternice care chiar merita incercate.
  3. Selectiile de aplicatii gen „New & Noteworthy”, „Editor’s Choice” si „What’s Hot”, cat si topurile impartite pe aplicatii si jocuri, aduc continut proaspat si de calitate destul de frecvent, iar selectiile reprezinta in mare parte „Best of”-uri din prisma unui utilizator mediu sau avansat. (uneori as dori sa fie schimbate mai des)
  4. Sectiunile de pachete si aplicatii bazate pe tematica sunt absolut superbe si foarte bine documentate.
  5. „App of the week” exista, imi place si este un must have.
  6. Top Apps / Top Games sunt destul de ok din punct de vedere calitativ.

Google Play Store (-)

  1. Google nu s-a prins ca sunt „designer” si nici de faptul ca ma intereseaza anumite aplicatii utile si reuseste sa imi faca cele mai ciudate si socante recomandari care simt ca nu au nici o legatura cu gusturile mele.
  2. Jocurile recomandate de Google nu au nici o legatura cu genurile jucate de mine, iar in cele mai multe cazuri par doar „New Entries” bazate pe recomandarile copiilor de 5-12 ani.
  3. Selectiile de aplicatii sunt foarte slabe si de cele mai multe ori nu se schimba cu lunile. In plus nu inteleg de ce a insistat Google sa traduca interfata Google Play in limba Romana si mai ales de ce a facut-o doar pe jumatate („Recommended for you” este in Engleza), la care se adauga faptul ca fontul ales nu suporta diacritice.
  4. Exista foarte putine pachete sau sectiuni bazate pe tematica si acestea sunt destul de slabe.
  5. „App of the Week/Month/Day” nu exista sau este prea bine ascunsa.
  6. Top Apps / Top Games sunt groaznice si clar influentate din nou de copiii de 5-12 ani sau pustanii cu o cultura generala indoielnica si alte clase sociale pe care nu merita (nu vreau) sa le precizez. (nu trebuie sa fii un geniu sa iti poti da seama).

Aici se observa din start avantajul Apple de a avea cate un singur device premium pentru fiecare segment, fapt ce atrage dupa sine un customer base un pic mai select si un proces de targetare mult mai eficient.

Pe scurt (personal): pe Google Play intru doar in momentul in care am nevoie sa caut si sa instalez o aplicatie anume, iar pe App Store intru destul de regulat chiar daca nu am un target anume, ci doar pentru a descoperi aplicatii si jocuri noi.

P.S. Nu sunt un FanBoy Apple si uneori sunt doar un pic subiectiv 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.